Előző
Következő

Üdvözlünk a Rumpus Tiki Bárban!

„ALOHA!”

Ezt a szót kell megjegyezned, hogy beléphess a RUMPUS TIKI BAR egzotikus varázsbirodalmába, ahol mesébe illő tiki bögrékből kortyolhatod a legkiválóbb bartenderek által készített koktélokat!

Legyen az egy baráti összejövetel, kirándulás, születésnap, évforduló, vagy csak egy nehéz nap levezetése, a Rumpus falain belül olyan tiki élményben részesítünk, amit sehol máshol nem kapsz meg! A jólbevált receptek alapján megalkotott tradícionális tiki koktélok mellett a saját, Rumpus nevével fémjelzett trendi kreációkon túl, akár saját, a Te ízlésedre szabott egyedi tiki koktélt is választhatsz!

Ezután add át magad a tiki világának, élvezd a színes, izgalmas, természetes alapanyagokból megálmodott környezetet, szippantsd be bár gyümölcsös illatát és hallgasd a vidám latin dallamokat! Hamarosan pedig érkezik egy fűszoknyás lány, akinek a kezében a gomolygó füsttel teli deszkán az általad választott koktél, ami csak Rád vár!

Ha pedig tetszik ez az életérzés, vigyél magaddal belőle haza egy csipetnyit a szürke hétköznapokra: válassz egy tiki mug-ot a shop-ból, akár többet is, bővíts vele a már meglévő otthoni bárodat, vagy ha nincs, kezdj bele egy saját tiki home megalkotásába!

Ehhez, a mug-okon kívül további számos kiegészítőt (polcokat, lámpákat, stb.) fogsz találni a 2023-ban induló webshop-unkban!

Rumpus-TIKI - Vigyázz! Gyorsan hat!

Asztalfoglalás


Rumpus története

Egy réges-régi legenda szerint Maupiti szigetén élt Rumpus, akinek napjai ugyanúgy teltek, mint a sziget többi férfilakójának: halászott és vadászott.
Rumpus azonban különbözött a többiektől, gyakran elijesztette a vadat figyelmetlenségével és a halászatban sem jeleskedett. Nevét is innen kapta, ami a szigetlakók nyelvén annyit jelentett, „Hóbortos”!
Egyszer aztán megelégelték szeleburdiságát és – hogy ne maradjanak ismét zsákmány nélkül – otthon hagyták. Büntetésként olyan munkát bíztak rá, amit eddig csak a nők végeztek: gyümölcsök nedveiből kellett innivalót készítenie, hogy mire hazajönnek a fáradt társak, legyen mivel szomjukat oltani.
Persze ez a megaláztatás nem tetszett Rumpusnak, ezért arra gondolt, hogy megtréfálja a többieket. Friss gyümölcsök helyett a földről szedte össze a legrohadtabbakat! Kifacsarta a levüket, hogy ne vegyék észre idő előtt a különbséget, friss gyümölccsel keverte, sőt még virágot is tett rá, hogy azok illata elnyomja a kellemetlen szagot.
Miután hazatért a tikkadt csapat, gyorsan nekiláttak Rumpus művének. Bár az ízében volt valami szokatlan, az utolsó cseppig elfogyott.
Rumpus fel volt készülve az újabb dorgálásra, ám ezúttal valami más történt. Az erjedt gyümölcsök hatására kis idő elteltével eddig ismeretlen érzés lett úrrá a népségen, akik bódulatukban még táncra is perdültek. Életében először megdícsérték Rumpust és megkérték, hogy ezentúl mindig ő készítse el italukat.
Nem telt el sok idő és a környék szigeteiről is átjártak a csodaitalért. Így már Rumpusnak is tetszett a munka és az elismerés, amely kitöltötte hátralévő életét.
Titkát soha senkinek nem árulta el!
Maga sem tudta, hogy ő alkotta meg a világ első kevert italát, vagyis a KOKTÉLT!


A TiKi koktélok története

A Tiki koktélok eredete egészen az 1930-as évek Amerikájáig nyúlik vissza, amikor is egy világot járt férfiú, bizonyos Don Beach megnyitotta éttermét Hollywoodban. Az étteremben a polinéziai ételspecialitások mellett különleges, egzotikus, rum tartalmú italokat szolgáltak fel. Don ezzel egy egészen új stílusnak adott életet a vendéglátóiparban, amit azóta is Tiki Kultúrának neveznek.
Don volt az első, aki a friss gyümölcslevekhez és édes szirupokhoz rumot kevert, megalkotva a Tiki Koktélt. Akkortájt a rum nem számított közkedvelt terméknek. Csak a tengerészek és a szegényebb réteg kortyolgatta kopottas flaskákból. Beach teljesen új értelmet adott ennek az akkor olcsó és megvetett alkoholos folyadéknak.
Kezdetben Rum Rapszódiaként ismerték és szolgálták fel az italokat Don Beachcomber's nevű éttermében a hollywoodi elit számára. Az 1940-es és 1960-as évek filmcsillagjai körében nagy népszerűségre tett szert a koktél. Olyan máig is népszerű receptek születtek ezekben az időkben Don Beach kreativitása alapján, mint a legendás Zombie, a szédítő Scorpion, vagy a Tiki Kultúra szinonimájának számító Mai Tai.
Az italok közös jellemzője a Rum szükségessége az összetevők között. A színes külső és látványos díszítés valóban gondoskodik arról, hogy a fogyasztó egzotikus hangulatban találja magát. A legtöbb étterem úgynevezett Tiki bögrékben szolgálja fel ezeket az egzotikus italkölteményeket, emelve a felszolgált koktél színvonalát és küllemét.
Az 1970-es évek és a vietnámi háború vetett véget az egzotikus aranykornak, s az 1980-as években szinte teljesen eltűnt a Tiki kultúra minden színe java.
Napjainkban azonban újra virágzásnak indultak ezek az egyedi stílusú éttermek és bárok – felélesztve a Tiki Kultúrát s annak éltető nektárját, a Tiki Koktélokat. Akárcsak a kezdetekben, a jelen korban is az egzotikus stílus és trópusi hangulat jellemző a vendéglátóipar ezen egyedi gyöngyszemeire. Népszerűségük felemelkedőben van, hiszen joggal mondhatjuk: ha Tiki koktélt iszol, az élet sokszínűségét ízleled meg!